Gradiens nemlinearitásból fakadó MR képtorzítások korrekciója

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2016/17/2.
Témavezető: 
Név: 
Kettinger Ádám
Email cím: 
kettinger.adam@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
MTA TTK
Beosztás: 
Munkatárs
Konzulens: 
Név: 
Dr. Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
egy. docens
Elvárások: 

angol nyelvtudás, önálló munkavégzés, programozási ismeretek, kísérletező kedv

Leírás: 

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb és legdinamikusabban fejlődő orvosi képalkotó modalitása a Mágneses Rezonancia Képalkotás (MRI). Az ionizáló sugárzás hiányán túl az MRI nagy előnye, hogy változatos képalkotási eljárások, ún. pulzusszekvenciák alkalmazásával különböző kontrasztokat érhetünk el, többféle strukturális és funkcionális információt nyerhetünk a páciensből.

A BME Nukleáris Technika Tanszéke a Mediso Kft-vel közösen elnyert pályázat keretében részt vesz egy nagy terű preklinikai kombinált PET-MRI készülék fejlesztésében, az MRI mérési és rekonstrukciós eljárások területén.

Az MR képalkotás során általában feltételezzük, hogy a gradienst tekercsek által létrehozott mágneses tér nagysága a helynek lineáris függvénye, ez azonban csak közelítőleg igaz, hiszen tökéletesen lineáris tér létezését a Maxwell-egyenletek tiltják. Az ideális helyfüggéstől való eltérés statikus, minden mérésben ugyanúgy jelentkező torzításokat okoz az MR képeken.

A hallgató feladata a torzítás létező karakterizálási, illetve korrekciós lehetőségeinek áttekintése, majd a Mediso Kft. preklinikai 3T MRI szkennerén mért adatok segítségével az eszköz gradiens-nemlinearitásának meghatározása, illetve korrekciós algoritmus implementálása a torzítások kiküszöbölésére.