Extrém rövid echoidejű mérések megvalósítása 3T klinikai MRI készüléken

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
MSc diplomamunka téma - orvosi fizika
Félév: 
2016/17/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Babos Magor
Email cím: 
Magor.Babos@mediso.com
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Mediso Kft.
Beosztás: 
Fejlesztő Fizikus
Konzulens: 
Név: 
Dr. Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
egy. docens
Elvárások: 

angol nyelvtudás, önálló munkavégzés, kísérletező kedv

Leírás: 

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb és legdinamikusabban fejlődő orvosi képalkotó modalitása a Mágneses Rezonancia Képalkotás (MRI). Az ionizáló sugárzás hiányán túl az MRI nagy előnye, hogy változatos képalkotási eljárások, ún. pulzusszekvenciák alkalmazásával különböző kontrasztokat érhetünk el, többféle strukturális és funkcionális információt nyerhetünk a páciensből.

A BME Nukleáris Technika Tanszéke a Mediso Kft-vel közösen elnyert pályázat keretében részt vesz egy nagy terű preklinikai kombinált PET-MRI készülék fejlesztésében, az MRI mérési és rekonstrukciós eljárások területén.

A hagyományos képalkotás egyik hátránya, hogy az elérhető minimális echoidő 1-2 ms nagyságrendű, ami alatt a rendkívül alacsony T2 relaxációs idejű szövetek jele már elveszik, így ezek általában nem vagy alig látszódnak MRI felvételeken (pl. csont keményebb szövetei, porc). Speciális eljárások, például radiális k-tér mintavételezéssel és partial echo alkalmazásával az elérhető effektív echoidő néhány 100 us-ra, vagy akár nullára csökkenthető (UTE ultrashort echo time, ZTE zero echo time), amivel már ezekből a szövetekből is jelet lehet kapni.

A hallgató feladata a terület irodalmának áttekintése, majd egy minél alacsonyabb echo idejű mérési eljárás implementálása a Mediso Kft. 3T preklinikai MRI szkennerén, illetve a hozzá tartozó rekonstrukció megvalósítása.