Szuszceptibilitás-súlyozott képalkotás megvalósítása 3T preklinikai MRI készüléken

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
MSc diplomamunka téma - orvosi fizika
Félév: 
2016/17/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Babos Magor
Email cím: 
Magor.Babos@mediso.com
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Mediso Kft.
Beosztás: 
Fejlesztő Fizikus
Konzulens: 
Név: 
Dr. Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
egy. docens
Elvárások: 

angol nyelvtudás, önálló munkavégzés, kísérletező kedv

Leírás: 

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb és legdinamikusabban fejlődő orvosi képalkotó modalitása a Mágneses Rezonancia Képalkotás (MRI). Az ionizáló sugárzás hiányán túl az MRI nagy előnye, hogy változatos képalkotási eljárások, ún. pulzusszekvenciák alkalmazásával különböző kontrasztokat érhetünk el, többféle strukturális és funkcionális információt nyerhetünk a páciensből.

A BME Nukleáris Technika Tanszéke a Mediso Kft-vel közösen elnyert pályázat keretében részt vesz egy nagy terű preklinikai kombinált PET-MRI készülék fejlesztésében, az MRI mérési és rekonstrukciós eljárások területén.

Az MR angiográfiának az utóbbi időben egyre jobban elterjedő technikája a szuszceptibilitás-súlyozott képalkotás. A módszer lényege, hogy a vizsgálni kívánt területről hoszú echo idejű, flow kompenzált gradiens echo mérés készül, így a lokális szuszceptibilitás-különbségek információt visznek a kép fázisába. Az erek a bennük lévő deoxi-hemoglobinnak köszönhetően paramágneses tulajdonsággal is rendelkeznek, így a szuszceptibilitásuk eltér a környező szövetekétől, azaz a mért kép fázisának lokális, gyors változásait elemezve az érhálózatról rendkívül jó kontraszt kapható.

A hallgató feladata a terület irodalmának áttekintése, majd szuszceptibilitás-súlyozott mérések feldolgozására alkalmas eljárás megvalósítása a Mediso 3T preklinikai szkennerén mért adatokra.