Akusztooptikai elvű lézermikroszkóp fejlesztése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Development of laser microscopes based on acousto-optic beam steering
Típus: 
MSc diplomamunka téma - nanotechnológia és anyagtudomány
MSc diplomamunka téma - kutatófizikus
MSc diplomamunka téma - orvosi fizika
Félév: 
2018/19/2.
Témavezető: 
Név: 
dr. Maák Pál
Email cím: 
maak@eik.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Fizika Intézet, Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
egyetemi docens
Hallgató: 
Név: 
Fekete Róbert
Képzés: 
Fizikus MSc - optika és fotonika
Elvárások: 

Angol nyelvtudás, alapvető számítástechnikai ismeretek (Windows, Office, Mathcad vagy MatLab), kreativitás, önállóság

Leírás: 

A BME Atomfizika Tanszéke a Kísérleti Orvostudományi Intézettel (KOKI) és a Femtonics Kft-vel együttműködésben hosszú ideje fejleszt ultrarövid impulzusú lézereken alapuló pásztázó mikroszkópokat, amelyekben a pásztázást akusztooptikai eltérítőkkel valósítják meg. A mikroszkópok tervezésében és építésében az Atomfizika Tanszéken meglevő tapasztalatra és technológiai bázisra építünk az akusztooptikai technológia, optikai tervezés és ultrarövid lézerimpulzusok kezelése terén. A mikroszkópok különböző változatainak teljes optikai tervezését is végezzük. Külön kiemelendő az új orientációjú és technológiájú akusztooptikai eszközök elrendezése, paraméterei, valamint a különböző diszperzió-kompenzáló elemek tervezése és megvalósítása.  Az új mikroszkópok és pásztázási technológiák világviszonylatban egyedülállóak és magas impakt faktorú publikációk megjelenését teszik lehetővé.

A hallgató részt vesz az optikai rendszer tervezésében, elsősorban az akusztooptikai és diszperzió-kompenzáló elemek modelljének fejlesztésével, új konfigurációk létrehozásával és megtervezésével. Új akusztooptikai orientációk kifejlesztéséhez mind az eltérítő, mind a diszperzió-kompenzáló részegységek esetében szükség van, ez a feladat mély kristálytani modellezési munkát is igényel. Az akusztooptikai technológia fejlesztése elsősorban az ultrahangkeltő technológia megújítását jelenti, amelyet a hallgató numerikus modellezéssel és próbadarabokon való méréssel végez el. A fejlesztési munka számos kísérlet elvégzését és kiértékelését igényli, amelyekre a háttér az Atomfizika Tanszéken és a Femtonics Kft-ben biztosított, a szükséges nagy értékű eszközök, lézerek és mérőberendezések rendelkezésre állnak. Számos külföldön végrehajtott mérésre is szükség van egyedi mikroszkóp-konfigurációk  tesztelése céljából, a világ vezető biotechnológiai kutatóintézeteiben.

A hallgató feladatai egyaránt tartalmaznak elméleti és kísérleti elemeket, a hangsúly preferenciától függően ezek egyikére helyezhető. Az eredmények várhatóan jól publikálhatók, a technológia-fejlesztés lépései nemzetközileg szabadalmaztathatók.

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva