Kvantumbiológiai jelenségek elméleti és kísérleti vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Theoretical and experimental investigation of quantum-biological phenomena
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
Félév: 
2018/19/2.
Témavezető: 
Név: 
dr. Barócsi Attila
Email cím: 
barocsi@eik.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Fizika Intézet, Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
egyetemi docens
Hallgató: 
Név: 
Várszegi Réka
Képzés: 
Fizika BSc - fizikus
Elvárások: 

Alapvető biofizikai, kvantumfizikai és optikai ismeretek, elméleti és kísérletező beállítottság, angol nyelvtudás, önállóság.

 

Leírás: 

A BME Fizikai Intézet Atomfizika Tanszéke résztvevője a „Kvantumbitek előállítása, megosztása és kvantuminformációs hálózatok fejlesztése” című 2017-1.2.1-NKP-2017-00001 projektnek, amelynek egyik iránya, hogy kvantumoptikai méréseket hajtunk végre élő biológiai mintákon: membránokon, növényi leveleken alacsony fotonszámú („egyfotonos”) időkorrelált fluoreszcencia-kísérleteket végzünk és biológus partnereinkkel együttműködve felhasználjuk ezeket a növények fotoszintézisének vizsgálatára. Ilyen mérések tipikusan alacsony hőmérsékleten, ultragyors (femtoszekundumos) méréstechnikával végezhetők.

Feladat: irodalmak alapján olyan egyszerűsített kísérleti összeállítás kigondolása és elméleti vizsgálata, amellyel szobahőmérsékleten, egyszerűbb eszközökkel (pl. lézerdiódák pikoszekundumos impulzusaival) is demonstrálhatóak alapvető kvantumbiológiai jelenségek, mint pl. fotoszintetikus kvantumhatásfok, vagy a foton-összefonódás szerepe a fotoszintetikus energiatranszferben. Előkísérletben az alacsony fotonszámú környezetet egyes algasejtek gerjesztésére és fluoreszcenciájának vizsgálatára alkalmas összeállítással demonstráljuk.

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva