Kozmikus részecskék detektálása és radiográfiai alkalmazása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
PhD típus: 
Fizikai Tudományok Doktori Iskola
Év: 
2017/2018
Témavezető: 
Név: 
Varga Dezső
Email cím: 
varga.dezso@wigner.mta.hu
Intézet: 
MTA Wigner FK
Beosztás: 
tud. mts.
Tudományos fokozat: 
PhD
Konzulens: 
Név: 
dr. Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet: 
Nukleáris Technikai Intézet
Beosztás: 
egyetemi docens
Tudományos fokozat: 
PhD
Leírás: 

A kozmikus részecskék magaslégkörben keletkező, a felszínt elérő illetve talajba akár több száz méter mélyen behatoló komponense a nagyenergiás müon. Ezen részecskék detektálása változatos információt szolgáltathat: a részecskeszám változása a légkör és a Föld mágneses terének állapotát tükrözi, de áthatolóképességénél fogva használható nagy objektumok átvilágítására is. A kozmikus részecskék detektálásánál a nagy méretű (legalább négyzetméteres nagyságrendű) rendszerek építése az egyik fő kihívás. A kutatómunka célja az ilyen detektorok tervezésében, megépítésében, telepítésében, adatfeldolgozásában való részvétel.

Az MTA Wigner FK japán kutatókkal együttműködve kifejlesztette egy olyan berendezés alapjait, ami nagy hatásfokkal és precíz nyomkövetéssel tud nagy méretű objektumokról, például aktív vulkánokról képet (müon elnyelési térképet) készíteni. Ennek az újszerű rendszernek az optimalizálása sok kérdést vet fel, mind a részecskék kölcsönhatásait, mind a detektor nyomkövetési tulajdonságait, mind a számítógépes rekonstrukciós módszereket illetően. A kutatómunka hozzájárul a müon-radiográfiás rendszerek ténylegesen hasznosíthatóvá válásához.

Elvárások: 

Kísérleti részecskefizikai ismeretek (sugárzás és anyag kölcsönhatása, detektorok működése, adatkiértékelés), informatikai alapismeretek (Linux/Unix rendszer, C vagy hasonló programnyelv ismerete), méréstechnikai alapismeretek, angol társalgási szinten és olvasás utáni megértéssel.

Munkahely neve: 
MTA Wigner FK
Munkahely címe: 
1121 Budapest, Konkoly Thege M. u. 29-33.