Egy- és kétfotonos fényforrások kísérleti vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
PhD típus: 
Fizikai Tudományok Doktori Iskola
Év: 
2017/2018
Témavezető: 
Név: 
Koppa Pál
Email cím: 
koppa@eik.bme.hu
Intézet: 
Fizikai Intézet
Beosztás: 
egyetemi tanár
Tudományos fokozat: 
MTA doktora
Leírás: 

Az anyag és az energia kvantumos viselkedésén alapuló technológiák forradalmian új megoldásokat tesznek lehetővé a méréstechnikában, az informatikában és a kommunikációban. A kvantumtechnológia alkalmazásának egyik legdinamikusabban fejlődő területe a kvantum-fotonika amely fénykvantumok keltésével, manipulálásával, átvitelével és detektálásával foglalkozik. A doktori munka célja az alapvetően kvantumos viselkedést mutató egyfotonos illetve ikerfotonos fényforrások vizsgálata, azok továbbfejlesztése és alkalmazása alapvető méréstechnikai és informatikai problémák megoldására.

A jelölt konkrét feladata az Atomfizika Tanszéki kutatócsoporttal együttműködésben:

.

·         Fénykvantumok keltése parametrikus lekonverzió (PDC) felhasználásával folytonos üzemű és később impulzus üzemű lézerrel

·         Kvantumos alapjelenségek megfigyelése (koincidencia mérés, két-foton interferencia, összefonódott fotonpár keltése, Bell egyenlőtlenség)

·         Kvantum-kommunikációs és méréstechnikai alkalmazások vizsgálata (pl. kvantum véletlenszám generátor, szabad téri kvantum-kommunikáció, stb.)

 

Elvárások: 

Végzett, vagy idén végző fizikus vagy villamosmérnök jelentkezését várjuk. Angol nyelvtudás feltétlenül szükséges. Elvárás a jó absztrakciós és matematikai készség, alapvető hullám-optikai ismeretek, kísérletező kedv és jó gyakorlati érzék. Lézerfizikai, optikai kísérleti tapasztalat előnyt jelent.

Munkahely neve: 
BME, TTK, Fizikai Intézet, Atomfizika Tanszék
Munkahely címe: 
1111 Budapest, Budafoki út 8.