Akusztooptikai elvű lézermikroszkóp fejlesztése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
PhD típus: 
Fizikai Tudományok Doktori Iskola
Év: 
2017/2018
Témavezető: 
Név: 
Maák Pál
Email cím: 
maak@eik.bme.hu
Intézet: 
BME TTK Fizika Intézet Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
egyetemi docens
Tudományos fokozat: 
PhD
Leírás: 

A BME Atomfizika Tanszéke a Kísérleti Orvostudományi Intézettel (KOKI) és a Femtonics Kft-vel együttműködésben hosszú ideje fejleszt ultrarövid impulzusú lézereken alapuló pásztázó mikroszkópokat, amelyekben a pásztázást akusztooptikai eltérítőkkel valósítják meg. A mikroszkópok tervezésében és építésében az Atomfizika Tanszéken meglevő tapasztalatra és technológiai bázisra építünk az akusztooptikai technológia, optikai tervezés és ultrarövid lézerimpulzusok kezelése terén. A mikroszkópok különböző változatainak teljes optikai tervezését is végezzük. Külön kiemelendő az új orientációjú és technológiájú akusztooptikai eszközök elrendezése, paraméterei, valamint a különböző diszperzió-kompenzáló elemek tervezése és megvalósítása.  Az új mikroszkópok és pásztázási technológiák világviszonylatban egyedülállóak és magas impakt faktorú publikációk megjelenését teszik lehetővé.

A PhD hallgató részt vesz a az optikai rendszer tervezésében, elsősorban az akusztooptikai és diszperzió-kompenzáló elemek modelljének fejlesztésével, új konfigurációk létrehozásával és megtervezésével. A fejlesztési munka számos kísérlet elvégzését és kiértékelését igényli, amelyekre a háttér az Atomfizika Tanszéken és a Femtonics Kft-ben biztosított, a szükséges nagy értékű eszközök, lézerek és mérőberendezések rendelkezésre állnak. Számos külföldön végrehajtott mérésre is szükség van egyedi mikroszkóp-konfigurációk  tesztelése céljából, a világ vezető biotechnológiai kutatóintézeteiben. A hallgató feladatai egyaránt tartalmaznak elméleti és kísérleti elemeket, a hangsúly preferenciától függően ezek egyikére helyezhető. Az eredmények várhatóan jól publikálhatók, a technológia-fejlesztés lépései nemzetközileg szabadalmaztathatók.

 

Elvárások: 

Az optikai és akusztooptikai problémák iránti érdeklődés, kreativitás. Alapos optikai ismeretek szükségesek, előny az ultrarövid lézerimpulzusok technológiájában szerzett tapasztalat. Végzett mérnök-fizikus, fizikus vagy villamosmérnök jelentkezését várjuk. Angol nyelvtudás feltétlenül szükséges.

Munkahely neve: 
BME TTK Atomfizika Tanszék
Munkahely címe: 
1111 Budapest, Budafoki út 8.