A céltérfogat körüli dózisgradiens viszonyok elemzése brachyterápiás és külső besugárzások dóziseloszlásainál

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Típus: 
MSc diplomamunka téma - orvosi fizika
Félév: 
2021/22/1.
Témavezető: 
Név: 
Prof Major Tibor
Email cím: 
major.tibor@oncol.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Országos Onkológiai Intézet
Beosztás: 
részlegvezető, egyetemi professzor
Konzulens: 
Név: 
Dr. Pesznyák Csilla
Email cím: 
pesznyak@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
NTI
Beosztás: 
egyetemi docens
Hallgató: 
Név: 
Komáromi Lili
Képzés: 
Fizikus MSc - orvosi fizika
Elvárások: 

angol nyelvtudás, számítástechnikai ismeretek

Leírás: 

Brachyterápiában (BT) egy pontszerű sugárforrás közelében elsősorban a négyzetes fogyástörvény határozza meg a dóziseloszlást. Valódi, több sugárforrás körül azonban a távolságfüggő dóziscsökkenés, a dózisgradiens már kisebb mértékű és függ a sugárforrások számától és azok térbeli elhelyezkedésétől. Külső besugárzásoknál (EBRT) a modern technikák (IMRT, VMAT) alkalmazásánál általában sok kis mező dózisának összegzésével alakul ki a végleges dóziseloszlást. Egy mezőnél a fősugárra merőleges egyenes mentén a mezőszélnél nagy dózisgradiens alakul ki, de a fősugár mentén a dózis csak lassan csökken a távolság függvényében, amit a mélydózisgörbe jellemez. Egy klinikai dóziseloszlásnál egy adott irányban a fenti két hatás kombinációja határozza meg a dózisgradienst a mezők számának és irányának függvényében.

A kutatás célja a BT-s és EBRT-s klinikai dóziseloszlások jellemzése dózisgradiens paraméterek alkalmazásával emlő, prosztata és fej-nyaki daganatok besugárzásánál.

Feladatok:

1. BT-s dóziseloszlásoknál a céltérfogat körüli dózisgradiens irányfüggő meghatározása és a távolságtól függő dózisértékekre egy közelítő függvény illesztése.

2. A dózisgradiens ismeretében korreláció keresése a céltérfogathoz közeli védendő szervek maximális dózisa és a gradiensértékekkel meghatározott dózis között.

3. EBRT-s besugárzási terveknél a céltérfogat körüli dózisgradiens irányfüggő meghatározása ugyanazon tervekben, mint a BT-s vizsgálatban, és azok összehasonlítása a BT-s értékekkel.

4. A dózisgradiens jellemzése és összehasonlítása a referencia izodózisok és az alacsonyabb izodózisok által besugarazott térfogatok hányadosaival BT-s és EBRT-s besugárzásoknál.

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva