Lányok napja a BME TTK-n - 2021

Sok szeretettel várunk a 2021-es Lányok Napja rendezvényein a BME Természettudományi Karán!

Időpont: 2021. október 21. (csütörtök), 10:00-17:00

Programok:

10:00 - 11:00 , 11:00 - 12:00, 12:00 - 13:00 Szervezett laborlátogatások
Kísérletezz velünk laborjainkban! Mérési módszerektől a gépi tanulásig; ismerkedj  spektroszkópiai technikákkal

Helyszín: F1 épület Labor

Regisztráció és részletes tudnivalók:

A Komplex Mágneses Szerkezetek Kutatócsoport laborjába látogatók megismerkedhetnek a mágneses, ferroelektromos és multiferroikus anyagok vizsgálatára is alkalmas spektroszkópiai technikákkal, mint például az idő-felbontott THz vagy a magneto-optikai Kerr effektus spektroszkópia. Az Atomi és Molekuláris Elektronika Kutatócsoport laborjában atomi és molekuláris kontaktusok vizsgálatával foglalkozunk.
A Lányok Napján megmutatjuk az erre használt kísérleti módszereket, illetve betekintést engedünk kutatócsoportunk munkájának sokszínűségébe is, a mérési módszerektől egészen a gépi tanulásig.


10:00- 11:30
A radioaktivitás barátunk, vagy ellenségünk? Reaktorlátogatás

Helyszín: BME Oktatóreaktor

Regisztráció és részletes tudnivalók: https://lanyoknapja.hu/program-reszletek/?pid=857 

Jártál már egy igazi reaktorban? Barátunk, vagy éppen ellenségünk a radioaktivitás? Csatlakozz vezetett látogatásunkhoz a BME Oktatóreaktorában - a térségünkben kifejezetten egyedülálló létesítményben.
Betekintést kaphatunk a reaktor működésébe, megismerkedhetünk a történetével, na meg a különleges kísérleti berendezésekkel. A látogatás végére már persze el tudjuk majd dönteni azt is, hogy barátunk, avagy ellenségünk-e a radioaktivitás!


12:00 - 13:00 , 13:00 - 14:00
Kísérletek a ridikülből

Helyszín: F2E terem (F2 épület, E nagyelőadó)

Regisztráció és részletes tudnivalók:

Mi történik, ha okos lányokat ötvözünk egy női táska rejtelmeivel? Gyertek és tartsatok velünk, hiszen a Lányok Napján a Wigner Jenő Szakkollégium lányai olyan érdekes kísérleteket mutatnak majd be, amelyeket otthon, vagy a ridikülből előkapva bárhol bárki utánuk csinálhat. Ezen kívül a szakkollégium néhány saját készítésű kísérletével is megismerkedhettek - ki tudja, lehet pár év múlva pedig már te fogod majd fogadni saját kísérleteiddel az új érdeklődőket!


13:30- 14:30
"Stabil házasságok" Ez matematikai probléma?

Helyszín: H épület 3. emelet, H306-os terem

Regisztráció és részletes tudnivalók: https://lanyoknapja.hu/program-reszletek/?pid=858

Vajon ki lehet számolni, hogy kik lesznek az ideális párok? Egy matematikai levezetés választ tud adni ilyen kérdésekre is? Márpedig bizony igaz, hogy mindenhol megtalálhatóak ezek az összefüggések! Egyet biztosan állíthatunk: a matematikának rengeteg alkalmazási területe lesz a jövőben, így akár a kezdeti kérdést is, hogy melyik kapcsolat lesz stabil a matematika irányából szintén meg lehet közelíteni.
Gyere és járjunk együtt a végére ennek a kérdéskörnek!
A tudományok az élet minden egyes kis részletében ott vannak és ez a matematikával sincs másképp! Tarts velünk a Lányok Napján, ahol mélyebb betekintést adunk számotokra a gráfelmélet, és optimalizálás és a kombinatorika területére, mindezt persze rengeteg gyakorlati alkalmazással alátámasztva és bemutatva!
Mégis hogyan kapcsolódnak az emberi tényezők és a matematika?


16:00- 17:00
Kriptográfia, játékok

Helyszín: H épület 3. emelet, H306-os terem

Regisztráció és részletes tudnivalók:  https://lanyoknapja.hu/program-reszletek/?pid=859

A kriptográfia, avagy a titkosírás jelen van a mindennapjainkban. És egyre nagyobb szerepe is lesz a jövőben!
Nem csak a személyes és a visszaélésre is alkalmas adatokat kezelő cégek, hanem általában szinte mindenki számára fontos, hogy biztonságban tudja saját adatait, amelyek így egyre nagyobb kincset képeznek mind magunknak, mind pedig a minket körülvevő cégeknek.
Hogyan tudjuk a matematikával szemléltetni a kriptográfiát - titkosírást?
Ha mint tudományágra tekintünk rá, akkor valóban a matematika része (algebra, számításelmélet, valószínűségszámítás, számelmélet területeibe sorolható), ám a mindennapi használata is egyre fontosabb a mai világban, amikor az adatok ennyire sokat érnek, hogy az adatkezelők ezeket titkosítsák, hogy ne legyenek könnyen megszerezhetők, vagy feltörhetők.
Tartsatok velünk és ismerkedjetek meg ti is a titkosítással játékokon, és izgalmas feladatmegoldásokon keresztül!