Van der Waals heteroszerkezetek mechanikai hangolása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Mechanical tuning of van der Waals heterostructures
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
MSc diplomamunka téma - nanotechnológia és anyagtudomány
MSc diplomamunka téma - kutatófizikus
Félév: 
2022/23/2.
Témavezető: 
Név: 
Makk Péter
Email cím: 
makk.peter@ttk.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
BME Fizika tanszék
Beosztás: 
egyetemi docens
Hallgató: 
Név: 
Tóth Roland
Képzés: 
Fizika BSc - fizikus
Elvárások: 

Motiváció kísérleti munkára, angol nyelvtudás

 

Leírás: 

Kétdimenziós kristályok családja napjaink nanofizikájának egyik legaktívabban kutatott területe. Mára a grafénen kívül számos anyagból lehet néhány atomsor vastag rétegeket létrehozni, ezek között vannak vezető, szigetelő vagy akár szupravezető anyagok is. Ezen kétdimenziós kristályokból felépített heterostruktúrák új távlatokat nyitnak nanoelektronikai alkalmazások létrehozására. A heteroszerkezetek fontos paramétere az egyes réteg közötti csatolás erőssége, melynek hangolása hidrosztatikus nyomás alkalmazásán keresztül lehetséges. Egy másik fontos paraméter a rétegekben (vagy a rétegek közt) kialakuló mechanikai feszültség, amit speciális technikákkal lehet hangolni.

A diplomamunka keretében a jelölt bekapcsolódik kétdimenziós heterostruktúrák létrehozásában és azok nyomás illetve mechanikai feszültség alatti vizsgálatába. A diplomamunka során a jelölt részt fog venni a minták elkészítésében és alacsonyhőmérsékleti elektromos karakterizációjában. A kutatómunka szoros együttműködésben zajlik több nemzetközi partner intézettel.

 

Balra: Nyomáscella egy 2D heterostruktúrával. Jobbra: Egy van der Waals heterostruktúra, amit kapuelektródával, nyomással (zöld nyíl) és mechanikai feszültséggel (kék nyíl) lehet hangolni.

 

 

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva