Fotonpár-források minősítésére szolgáló kvantumállapot-tomográf tervezése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Design of a quantum-state tomograph used for photon-pair source evaluation
Típus: 
MSc diplomamunka téma - optika és fotonika
Félév: 
2022/23/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Erdei Gábor
Email cím: 
erdei.gabor@ttk.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Fizika Intézet, Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
docens
Hallgató: 
Név: 
Bodoky Lukács
Képzés: 
Fizikus MSc - optika és fotonika
Elvárások: 

Angol nyelv ismerete, alapvető optikai / kvantumoptikai / optikai tervezési ismeretek, jó gyakorlati érzék.

 

Leírás: 

A BME Atomfizika Tanszék 2018 óta foglalkozik időben korrelált tulajdonságokat mutató, ún. összefonódott fotonpárforrások tervezésével és építésével. Ezek az eszközök biztosítják az alapot többek között kvantumosan titkosított telekommunikációs hálózatok létesítéséhez és kvantumszámítógépek megfelelő összekapcsolásához. A fotonpárforrások legtöbbet ígérő fajtája képes megvalósítani a polarizációs összefonódást, amikor a pár két tagja ún. Bell-állapotban van. Ilyen esetben a fotonpárok detektálásának pillanatáig a polarizáció teljesen meghatározatlan, de kvantumoptikai egyenletekkel jól leírható a kapcsolat a párok tagjainak mért polarizációs állapotai között. Ha a forrás tökéletlen, eltéréseket tapasztalunk az ideális esettől, amelyet az állapothűség jellemez. Ezen mérőszám meghatározása a kvantumállapot-tomográfia segítségével lehetséges.

 

Célunk tehát az, hogy a Tanszéken folyamatosan készített, egymódusú szálba csatolt, polarizációban összefonódott fotonpárok keltésére alkalmas források minősítését megvalósító kompakt mérőrendszert hozzunk létre, amellyel automatizált módon elvégezhető a kvantumállapot-tomográfia.

 

A hallgató feladata, hogy meghatározza a tomográf specifikációját, elkészítse az optikai és optomechanikai terveket, tűrésszámítással határozza meg az eszköz várható hibáját és a szükséges beállítási pontosságot, valamint működjön közre a berendezés összeállításában és bemérésében.

 

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva