Egy űrmérnök hallgató nyári gyakorlata a fizikusok között

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat

Kérdés (Simon Ferenc, TTK): Kérlek mesélj arról, hogy hol voltál nyáron szakmai úton!

Válasz (Oláh Kitti): 2023. július 24-től augusztus 18-ig dolgoztam a Tübingeni Egyetem Kvantumoptikai kutatócsoportban, melynek vezetője Prof. Dr. Fortágh József. A professzor úr is korábban a BME TTK hallgatója volt. Tübingen  a dél-németországi Baden-Württemberg tartományban helyezkedik el. Maga az egyetem egy kisebb hegytetőn található, ami miatt sokkal természetközelibb érzetet nyújt. Tömegközlekedéssel könnyedén meg lehet közelíteni a campust. A D-épületben dolgoztam, de számos tudományterület jelen van, mint pl. orvostan, jogtudomány, filozófia, pszichológia, matematika, fizika, biológia …

K: Mivel foglalkoztál a fogadó egyetemen?

V: Prof. Dr. Fortágh József csoportja kísérleti fizikán belül degenerált kvantumgázok fizikájával, az ultrahideg atomok és makromolekulák kölcsönhatásával, valamint az atomok szupravezető és mechanikus nanoeszközökkel való összekapcsolásával foglalkozik. Jómagam becsatlakoztam egy éppen tervezés alatt álló munkafolyamatba, melynek célja egy új konstrukciójú ún. Zeeman-slower építése. A projektben ultrahideg stroncium atomokkal foglalkoztunk, amelyeket egy ,,forró” atomforrásból közvetlenül egy mágneses-optikai csapdába küldünk. Feladatom különböző mágneses terek megépítése és mérése, melyből nyert adatokkal szimulációt készítettünk a leendő Zeeman-slower struktúrájához.

K: Melyik évfolyamon tanulsz éppen?

V: Idén szeptemberben kezdem el a 3. félévemet az Űrmérnök mesterszakon a Villamosmérnöki és Informatikai Karon.

K: Milyennek találtad a fogadóhely légkörét, a munkatársakat, és a tudásszintet?

V: A munkatársak végig nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Nyugodtan fordulhattam hozzájuk tanácsért. Az időm többségét a mentorommal töltöttem, de rendszeresen konzultáltam posztdoktorral is, illetve a csoport többi tagjaival is, akik vagy posztdoktorok vagy PhD hallgatók voltak. A légkör fiatalos, motivált volt, sokat tanultam tőlük.

K: Az időbeosztást milyennek találtad?

V: Napi 8 órában dolgoztam, de rugalmasan kezelték.

K: Volt bármi, ami Téged meglepett a külföldön folyó munka gyakorlatát tekintve? Mi az ami nagyon más mint Magyarországon?

V: Nagyon élveztem, hogy fizikusokkal dolgozhattam, megtapasztaltam, hogy miben különbözik a mérnöki gondolkodásmódtól. Jó érzéssel töltött el, hogy mindig kikérték a véleményemet, tényleges eszmefuttatásokat végeztük. A laborok felszereltsége magasszintű volt.

K: Az egyetemen megszerzett tudásod szerinted hasznodra vált nyári gyakorlat során?

V: Ilyen mélységekben nem foglalkoztam mágneses terek vizsgálatával, illetve kvantumoptikai kísérletekkel, ezért számomra nagyon hasznos volt ez a szakmai gyakorlat. A megszerzett tudás megkönnyíti a diplomamunkám elkészítését is.

K: A tanulmányút beváltotta-e a hozzá fűzött reményeidet, elvárásaidat?

V: Teljes mértékben, a szakmai fejlődésen túl a nyelvtanulást is sokban segítette. Mindenkivel angolul kommunikáltam, de közben folyamatosan tudtam fejleszteni a németemet is, amelyben a kollégák is a segítségemre voltak.

K: Mit üzennél azoknak a BME TTK-s hallgatóknak, akik szintén érdeklődnek hasonló szakmai utak iránt?

Kedves BME TTK-s hallgató,

Elsőre ijesztő lehet belegondolni, hogy egyedül leszel ott kint a nagyvilágban, minden új lesz számodra és természetesen még azt se fogod tudni, hogy hol, milyen buszjegyet vegyél, hogy eljuss a szállásodhoz. Nyugalom ez az érzés nem fog sokáig tartani max. 1-2 nap és utána egy hatalmas kalandnak fogod tekinteni az elkövetkező időszakot. Az egyetemen jól felszerelt laborokban dolgozhatsz nagyszerű, tapasztalt kutatókkal, akiktől élvezet lesz szakmai tudásodat bővíteni. Emellett maga Tübingen gyönyörű város, ahol számos programmal találkozhatsz. Érdemes egy dolgot tudnod, hogy Németországban vasárnap munkaszüneti nap, azaz semmilyen üzlet nem lesz nyitva, DE ez pont azért nagyszerű, mert ilyenkor el tudsz menni a környező falvakba vagy városokban túrázni, várost nézni…smiley

 


Átrendezés alatt álló optikai asztal
Mágneses-optikai csapda konstrukciója