2D anyagok felületeinek elméleti vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Theoretical studies of 2D material surfaces
Típus: 
MSc diplomamunka téma - nanotechnológia és anyagtudomány
MSc diplomamunka téma - kutatófizikus
Félév: 
2019/20/2.
Témavezető: 
Név: 
Palotás Krisztián
Email cím: 
palotas@phy.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Elméleti Fizika Tanszék
Beosztás: 
Tudományos főmunkatárs
Elvárások: 

Motiváció elméleti és számítógépes munkára, programozási ismeretek, jó kommunikációs készség, nyitott személyiség

Leírás: 

A pásztázó alagútmikroszkópia (STM) egyike a leghasznosabb lokális felületvizsgálati módszereknek különböző fizikai és kémiai jelenségek atomi felbontású vizsgálatára alagútelektronok használatával. Az STM kifejlesztése, melyet 1986-ban fizikai Nobel-díjjal jutalmaztak, hozzájárult a nanotechnológia felemelkedéséhez, amit napjainkban ismerünk.

Két-dimenziós (2D) anyagok, pl. a grafén sok más mellett, és réteges heteroszerkezetek különleges tulajdonságokat mutatnak, melyek bíztató felhasználási lehetőségekkel kecsegtetnek jövőbeli technológiák alkotóelemeként a következő területeken: szenzorika, katalízis, napelemek, molekuláris elektronika/spintronika, nano-gyógyszerészet, stb. Számítógépes multiskálájú módszerek, pl. sűrűségfunkcionálelmélet (DFT), Monte Carlo és STM szimulációk elengedhetetlenül fontosak ilyen új anyagok és anyagi kombinációk fizikai és kémiai tulajdonságainak megértéséhez.

A javasolt elméleti MSc téma analítikus, programozási és numerikus feladatokat foglal magában az anyagkutatás és STM szimulációk területein. A fő cél 2D anyagok, oxid felületek/határfelületek, ultravékony oxid rétegek és fém-szerves rendszerek tanulmányozása DFT+STM számításokkal nemzetközi kutatócsoportokkal együttműködésben.

Az MSc munka során a hallgató kutatási tapasztalatot szerez multiskálájú DFT és elektron transzport módszerek használatában. Emellett fejlesztheti programozási, problémamegoldó, analitikus gondolkodású, csoportmunka, és nemzetközi együttműködési képességeit. A munka szoros együttműködésban zajlik számos nemzetközi szinten vezető kutatócsoporttal, pl. Kínából, Németországból, Koreából, és Lengyelországból. Látogatás a külföldi partnerekhez, valamint nemzetközi konferenciákon való részvétel is biztosított.

További információ: http://www.phy.bme.hu/~palotas/pub.html

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva