Ismeretlen eredetű sugárzó anyagok helyszíni kategorizálása és eredetmeghatározása nukleáris törvényszéki analitikai módszerekkel

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
In-field categorization and origin assessment of unknown radiological materials using nuclear forensics analytical methods
Típus: 
MSc diplomamunka téma - orvosi fizika
Félév: 
2018/19/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Völgyesi Péter
Email cím: 
volgyesi.peter@energia.mta.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
MTA Energiatudományi Kutatóközpont, Sugárbiztonsági Laboratórium
Beosztás: 
tudományos munkatárs, laboratóriumvezető
Konzulens: 
Név: 
Dr. Légrády Dávid
Email cím: 
legrady@reak.bme.hu
Intézet/Tanszék: 
NTI
Beosztás: 
egy.docens
Hallgató: 
Név: 
Soós Krisztián Roland
Képzés: 
Fizikus MSc - orvosi fizika
Elvárások: 

Sugárvédelem beható ismerete, angol nyelvtudás

Leírás: 

Napjainkban a nukleáris terrorizmus egyre komolyabb fenyegetettséget jelent, ezért különös figyelmet érdemel. Ennek egyik ága a radioaktív anyagok felhasználása pánikkeltő eszközökben (pl. piszkos bombák alkalmazása a radioaktivitás szétszórására).

Ezen események megakadályozásának egyik hatékony módszere a nukleáris törvényszéki analitika, amely az elkobzott, csempészett anyagok eredet meghatározására fókuszál, ezzel egyrészt elrettentő ereje van, másrészt bizonyítékot szolgáltathat egy potenciális bűnügyi eljárásban. A korábbi években ez a speciális terület, ahogy azt a neve is mutatja, elsősorban nukleáris anyagok elemzésére irányult. Az utóbbi években azonban egyre inkább az érdeklődés középpontjába kerültek az egyéb radioaktív anyagok (pl. zárt sugárforrások) is, amelyeket sokkal több területen használnak, így könnyebben megszerezhetők és hatásuk azonnali, így könnyebben válhatnak terroristák célpontjává. A nemzetközi kutatási trendek és nagyobb kutatási projektek is megcélozták ezen anyagok részletesebb vizsgálatát.

A diplomamunka keretében sugárzó anyagok részletes elemzését tűztük ki célul, elsősorban roncsolásmentes technikákat (pl. gamma-spektrometria) alkalmazva. A vizsgálatok során olyan eredetjelölő paramétereket kívánunk meghatározni, amelyek segítenek beazonosítani az ismeretlen eredetű sugárzó anyagokat, megadni azok gyártóját, vagy azt a helyet, ahonnan azokat ellophatták. Ebbe beletartozhat radiológiai szennyezők mérése, kormeghatározás, illetve kormeghatározó módszerek fejlesztése, valamint fizikai jellemzés is. További cél a terepi mérések és elsődleges kategorizálási módszerek fejlesztését is célul tűztük ki.

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva