Nanopálca alapú hangolható áramkörök készítése

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Engineering of tunable nanowire based nanocircuits
Típus: 
BSc szakdolgozat téma - alkalmazott fizika
BSc szakdolgozat téma - fizikus
MSc diplomamunka téma - nanotechnológia és anyagtudomány
MSc diplomamunka téma - kutatófizikus
Félév: 
2018/19/2.
Témavezető: 
Név: 
Makk Péter
Email cím: 
peter.makk@mail.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
BME Fizika Tanszék
Beosztás: 
Tudományos munkatárs
Hallgató: 
Név: 
Büki Máté
Képzés: 
Fizika BSc - fizikus
Elvárások: 

Alapos szilárdtestfizikai és kvantummechanikai előismeretek, jó angol nyelvtudás, motiváció kísérleti munkára.

Leírás: 

Félvezető nanopálcák a kvantum elektronika területének egyik legintenzívebben kutatott anyagává váltak az elmúlt években. InAs vagy InSb nanopálcák számos érdekes tulajdonsággal rendelkeznek: erős bennük a spin-pálya kölcsönhatás, mesterséges atomokat lehet bennük létrehozni, valamint szupravezető és ferromágneses elektródákhoz is kapcsolhatóak. Ezen tulajdonságaiknak köszönhetően változatos helyeken alkalmazzák őket a  kvantum informatikában: új kvantum információ reprezentálására alkalmas egységek (spin-pálya qubit) vagy Cooper-párok szétválasztására alkalmas eszközök hozhatóak létre, korábban nem detektált egzotikus részecskék ún. Majorana Fermionok figyelhetőek meg ezen pálcákban.

A dolgozat célja, hogy a jelölt nanopálca alapú kvantumpöttyökből épülő nanoáramköröket hozzon létre. A kvantum-pöttyök bezáró potenciálját lokális kapuelektródákkal fogjuk létrehozni. Ezeket a kvantumpöttyöket szupravezető elektródához kapcsolva Andreev, Shiba vagy Majorana kötött állapotok jöhetnek létre. A kapuelektródák hangolásával a kötött állapotok energiáját, élettartamát is hangolni lehet.

A szakdolgozat keretében a jelöltnek lehetősége lesz félvezető nanopálcákon alapuló áramköröket tervezni, részt fog venni ezek legyártásában és alacsonyhőmérsékleti elektromos karakterizációjában. A kutatómunka szoros együttműködésben zajlik több nemzetközi partner intézettel.

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva