ÁRAM-FÁZIS RELÁCIÓ MÉRÉSE KÉT DIMENZIÓS ELEKTRONGÁZOKBAN

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Measurement of the current-phase relation in two dimensional electron gas
Típus: 
MSc diplomamunka téma - nanotechnológia és anyagtudomány
MSc diplomamunka téma - kutatófizikus
Félév: 
2023/24/2.
Témavezető: 
Név: 
Scherübl Zoltán
Email cím: 
scherubl.zoltan@gmail.com
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Fizika Tanszék
Beosztás: 
tudományos munkatárs
Hallgató: 
Név: 
Kóti Dávid Attila
Elvárások: 

Alapos szilárdtest fizikai ismeret, motiváció kísérleti munkára, angol nyelvtudás, alapfokú programozási ismeretek.

Leírás: 

Napjaink nanoelektronikai kutatásának talán legigéretesebb anyagi platformjai a két dimenziós elektrongázok. Nanoeszközök széles palettája valósítható meg bennük, mesterséges atomi rácsoktól, hangolható szupravezető kvantum biteken keresztül, egzotikus topologikus rendszerekig. A diplomamunka célja szupravezető-félvezető hibrid nanoáramkörök kialakítása a InAs két dimenziós elektrongázban és az ebben létrehozott Josephson átmenetek áram-fázis reláció meghatározása. Ennek a meghatározásához a nanoáramkört egy mikrohullámú rezonátorhoz csatoljuk, amely frekvencia eltolódással reagál a nanoáramkörre, illetve annak hangolására.

A szakdolgozat készítése során a hallgató bekapcsolódik az áramkörök létrehozásába és alacsony hőméréskleti mérésébe, illetve korszerű nanofabrikációs és mérési technikákat sajátít el. A kutatómunka szoros együttműködésben zajlik több nemzetközi partner intézettel.

 

  1. Mikrohullámú szupravezető rezonátor és egy hozzá csatolt nanoáramkör optikai mikroszkópos képe, (b) rezonancia eltolódása nanoáramkör jelenlétében mágneses tér hatására

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva