Összefonódott fotonpár forrás fejlesztése 1560 nm hullámhosszon

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Cím angolul: 
Development of entangled photon pair source at 1560 nm
Típus: 
MSc diplomamunka téma - optika és fotonika
Félév: 
2023/24/2.
Témavezető: 
Név: 
Dr. Sarkadi Tamás
Email cím: 
sarkadi.tamas@ttk.bme.hu
Intézet/Tanszék/Cégnév: 
Fizika Intézet, Atomfizika Tanszék
Beosztás: 
docens
Elvárások: 

Önálló, innovatív hozzáállás, optikai ismeretek, alapvető méréstechnikai ismeretek.

 

Leírás: 

A diplomamunka téma az Atomfizika Tanszéken zajló kvantumoptikai kutatásokhoz kapcsolódik. A fejlesztések egyik célkitűzése, hogy összefonódott fotonpár forrásokat állítsunk elő többek között kvantumkommunikációs kísérletek elvégzéséhez.

Az összefonódott fotonpárok előállítására leggyakrabban a spontán parametrikus lekonverzió (SPDC) jelenségét használják. A jelenség nemlineáris optikai kristályokban megy végbe. Erre a célra az egyik leggyakrabban használt kristály a kálium titanil foszfát (KTP).

A diplomamunkát író hallgató feladata, hogy megtervezzen és felépítsen egy összefonódott fotonpár forrást periodikusan polarizált KTP kristály segítségével. Ehhez a kristályt Sagnac-interferométer elrendezésbe kell beépíteni. Meg kell oldani az összefonódott fotonok optikai szálba csatolását. Az elkészült forrást mérések segítségével kell karakterizálni. Vizsgálni kell a spektrális teljesítménysűrűségét, valamint a megvalósított összefonódás mértékét kvantumtomográfiai mérési eljárással minősíteni.

 

Titkosítas: 
Hozzáférés nincs korlátozva