Önszerveződő folyamatok szemcsés anyagokban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
PhD típus: 
Fizikai Tudományok Doktori Iskola
Év: 
2017/2018
Témavezető: 
Név: 
Török János
Email cím: 
torok@phy.bme.hu
Intézet: 
Fizikai Intézet
Beosztás: 
Docens
Tudományos fokozat: 
PhD
Leírás: 

 A szemcsés anyagok makroszkopikus részecskékből állnak, amelyek disszipatív kölcsönhatása miatt, az anyag rendkívül sokoldalúan viselkedik. A szemcsés anyag tulajdonsága függ az őt ért deformáció sebességétől, a szemcsék anyagától, alakjától és ezektől függően különböző mintázatok, viselkedési állapotok jönnek létre. Ezek a mintázatok néha jól láthatóak, mint pl. a közelmúltban sikerrel vizsgált hosszúkás részecskék esetén a nyírás során létrejövő rendeződés, azonban van amikor a létrejövő belső struktúra nem ennyire nyilvánvaló, mint például egy silóból való kiáramlás során a véletlenül bedugult konfiguráció és az ezt megtartó erőhálózat.

 
A doktori kutatások célkitűzése, hogy az ilyen nemtriviális mintázatokat mind kísérletileg, mint numerikusan megfigyeljük és elméletileg minél pontosabban leírjuk. A munka során fokozatosan haladnánk a gömb alakú részecskéktől a nemtriviális alakúak felé.  Szeretnénk figyelembe venni a szemcsék deformáció során létrejövő kopását törését is.
 
A témavezető birtokában van egy több csoport együttműködésében kifejlesztett diszkrét elem szimulációs kód, amellyel lehetőség van gömbökből felépített különböző alakú részecskék, illetve ezen gömbök kísérletekkel validált letörésének vizsgálatára. A kísérleti munkák Börzsönyi Tamás (Wigner FK, SZFI) csoportjával folyamatos sikeres együttműködés folytatásaként történnének.
Elvárások: 

Magas szintű programozási tudás, fizika MSc.

Munkahely neve: 
BME Fizikai Intézet
Munkahely címe: 
1111 Budapest, Budafoki út. 8.